12 Februari 2009

TITAH TUANKU SULTAN

"Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekalipun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya"

Sultan Azlan Shah
ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang,
di Majlis Konvokesyen, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang pada 29 Jun 1980.

BERSAMA YANG DITUDUH "PENDERHAKA"


(bersama Cg Azmi dan YAB Nizar di Kediaman Rasmi selepas beliau diminta meletakan jawatan)

Krisis yang berlaku di Perak sejak beberapa hari yang lalu mengajar banyak perkara serta mengenali banyak karenah manusia. Alhamdulillah sepanjang kemelut ini ana diizinkan Allah menjadi sebahagian dari manusia yang berada di dalam kemelut ini.. kira-kira 2 hari ana berada disana pertama pada hari khamis 5 februari dan ahad 8 februari... namun pada 8 februari adalah hari yang cukup istimewa kerana ana dapat berbincang dan menyelami kemelut ini dengan individu yang terlibat sendiri iaitu YAB Dato' Seri Mohd Nizar Jamaludin.. ana bersama Cikgu Azmi (Presiden TERAS), Tuan Haji Ismail Wan Teh (Timbalan Pengerusi I Badan Bertindak Rakyat Kedah) dan Cikgu Zaki Bakar (Timbalan Pengerusi II Badan Bertindak Rakyat Kedah) berbincang hampir 1 jam bersama YAB MB mengenai isu Perak terkini.. alhamdulillah dengan perbincangan ini ana amat memahami situasi ini.. semoga Allah terus memberikan kekuatan kepada Dato Seri Nizar yang ana merasai kehebatan dari raut wajah, bicara dan perawakan dirinya.. insyaallah Allah senantiasa berada bersama orang-orang yang benar.

DEBAT KETUANAN MELAYU PERAK

( moderator, YB Tajudin, YB Mujahid, ana dan Pengerusi majlis)

(suasana dalam dewan perdebatan)

Pada 6 Disember 2008 ana dijemput berdebat dengan YB Tajudin Abdul Rahman (Ahli Parlimen Pasir Salak-BN) dan YB Mujahid Yusuf Rawa (Ahli Parlimen Parit Buntar - PAS) di Parit Buntar. Debat berkisar tentang ketuanan melayu mencangkupi DEB, pengajaran dan pembelajaran sains matematik dalam Bahasa Inggeris.

BOIKOT McDONALD'S


McDonald’s merupakan “rakan korporat utama” kepada Jewish United Fund (JUF.) JUF menggelarkan diri mereka sebagai “bekerja untuk mengukuh ketenteraan Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik kepada Israel; memerhati dan sekiranya perlu, memberi respon kepada laporan media berkenaan Israel.” Pengerusi dan Ketua Eksekutif McDonald’s adalah Jack M Greeberg, yang juga merupakan Pengarah Kehormat American-Israel Chamber of Commerce and Industry.


Dalam bulan Oktober 2002, McDonald’s menutup operasi mereka di Asia Tengah kerana kerugian akibat kesan secara langsung daripada usaha boikot. Di Jordan, 2 daripada 6 francais McDonald’s terpaksa ditutup kerana tidak mendapat sambutan. Di Mesir, McDonald’s terpaksa menukar jenama mereka kepada Manfoods sebagai usaha untuk mengelirukan pelanggan. Usaha menukar jenama itu tidak berjaya, dan pihak berkuasa Mesir terpaksa diarahkan mengawal pintu-pintu masuk ke restoran McDonald’s akibat tindakan masyarakat yang membaling batu ke arah restoran berkenaan. Sejumlah 175 restoran mungkin ditutup, dengan membawa kerugian sebayak USD350juta.


Sekiranya syarikat gergasi seperti McDonald’s boleh menerima kesan dan tekanan akibat boikot, sudah tentu syarikat-syarikat yang lebih kecil, yang menyokong Israel, akan membuka mata dan berhati-hati dengan usaha boikot ini.